Traditioneel handwerk
Onze meubels worden op traditionele manier gemaakt en zijn door de goede binnenvering ook zeer comfortabel. De singels zorgen daarnaast voor een stevige basis waardoor de meubels jarenlang mee gaan.
- Zodra de huiden in ons atelier arriveren, worden ze op grootte gesorteerd door de snijder. Op deze manier slagen we erin om snijverlies zo veel mogelijk te beperken. Met behulp van sjablonen worden patronen uit de huiden gesneden voor de verschillende modellen fauteuils.
- Ondertussen gaat de rompenbouwer aan de slag met de beukenhouten romp. Dit doet hij volgens de specificaties van de klant, waardoor het zitcomfort gegarandeerd is.
- De volgende stap is het bekleden van de romp. Het leer wordt nat op de romp gestoffeerd.
- In een speciale droogkamer wordt het meubel 24 uur te drogen gezet. Tijdens dit proces krimpt het leer met 8%, waardoor het leer mooi strak om de romp komt te zitten.
- Tijdens de laatste fasen wordt het meubel afgewerkt: met natuurlijke beitsen wordt het leer handmatig gepatineerd en daarna weer naar de droogkamer gebracht. Tot slot wordt het meubel met blanke bijenwas bijgewerkt.
Schalmen
Met schalmen maak je een deel van het leer dunner. Met een scherp mes haal je een deel van het leer weg. Er zijn schalmmachines met een vlijmscherp, ronddraaiend mes dat een laagje leer wegsnijdt. Schalmen is een redelijk moeilijke techniek, en vraagt enige oefening.
Singelen
Het singelen van de onderzitting dient te gebeuren met een hoge klasse jute-singel, omdat er een grote kracht op komt te staan als later de veren erop komen. De singels worden stuk voor stuk bevestigd en aangespannen met een singelhoutje. Deze spanning is ook een noodzakelijke versteviging, om de eerste rek al uit het materiaal te halen.
Polyether
De bekleding bestaat niet uit één laag, maar uit liefst zeven lagen: de voering, polypress, crene, cosly, het polyether, gewassen katoen en tot slot natuurlijk de huid.
Stikken
Dun leer wordt genaaid met een naald met een scherpe punt, voor dik leer is een naald met een stompe punt nodig. Het naaien gebeurt met ijzergarens. Vooral de fauteuils/banken met een gebombeerd rugpand vereisen veel stikwerk, daar het leer gesneden wordt in ruiten, om vervolgens aan elkaar te worden gestikt.
Bekleden
De volgende stap is het bekleden van de romp. Deze bestaat maar liefst uit zeven lagen: de voering, polypress, crene, cosly, polyether, gewassen katoen en tot slot natuurlijk de huid. Deze wordt nat op de romp gestoffeerd om zo een perfect plooiloos meubel te krijgen.
Droogruimte
In een speciale droogkamer wordt het meubel 24 uur te drogen gezet. Tijdens dit proces krimpt het leer met 8%, waardoor het leer mooi strak om de romp komt te zitten. Later tijdens het patineren komt het meubel hier nog eens te staan
Nagelen
Nu is het tijd voor de afwerking van het leer. Veel modellen hebben standaard nagels, maar er kan ook gekozen worden voor een bies van leer, zelfs in een contrastkleur. De nagels worden stuk voor stuk met de hand erin geslagen, er wordt niet gewerkt met strips.
Lakken
Boenwas
Tot slot wordt het meubel met blanke bijenwas bijgewerkt.
Vaak wordt ons gevraagd om meubelwas of boenwas. Wij spreken liever van terpentijnwas, briwax, kalkwas, vloeibare was, bijenwas, paraffinewas en al het andere om uw meubels mee te onderhouden.
Wasproducten worden gebruikt om meubelen te voorzien van een beschermende laag, op te frissen, gebruikssporen te camoufleren en een prettige geur in huis te verkrijgen. De wasproducten bevatten bijna allemaal dezelfde ingrediënten. Ze kunnen echter in verschillende samenstellingen voorkomen.
- Bijenwas
- Carnaubawas
- Terpentijnolie
- Vulstoffen
komen in elke meubelwas voor. Welke u het best bevalt is vooral een kwestie van uitproberen.
Klik hier om uw bijenwas te bestellen.