De Interieur Specialist van Nederland!

Clara Driscoll en de Tiffany Girls

Wie zijn de Tiffany Girls?

Zoals u in de vorige blog kon lezen begon Louis Tiffany zijn carrière als schilder maar groeide daarna snel uit tot de kunstenaar van de bekende Tiffany lampen. Rond 1900 had Louis Tiffany een succesvol bedrijf in New York. Tegenwoordig zijn de originele Tiffany lampen erg kostbaar en zeer zeldzaam. Pas geleden is ontdekt dat niet alleen Louis Tiffany maar ook Clara Driscoll, één van zijn medewerksters, de ontwerpster is van vele beroemde Tiffany lampen. In 2005 zijn brieven gevonden waarin Clara naar haar familie in Ohio beschrijft hoe de werkplaats eruit zag en aan welke lampen zij werkte. Clara Driscoll was het hoofd van de Women’s Glass Cutting Department en haar medewerkers werden ook wel de Tiffany girls genoemd. De Women’s Glass Cutting Department was de ontwerpafdeling. Clara gaf leiding aan tientallen vrouwen die ook haar ontwerpen uitvoerden.

Het proces verliep ongeveer zo: een of twee vrouwen deden het modelleerwerk, daarna knipte een tweede groep vrouwen de glasplaten in kleine stukken, waarna een andere groep vrouwen ze samenvoegde met brons- of koperstrips.
Er was in die tijd behoorlijk veel vraag naar de glas in lood producten en de Tiffany lampen. Dit uitte zich niet in hogere lonen voor de Tiffany girls maar de Tiffany girls kregen wel even veel betaald als de mannen in het bedrijf. Dat was in die tijd niet normaal. De gelijkwaardige lonen leidde dan ook tot discussie. De Tiffany medewerkers (mannen en vrouwen)  hebben zichzelf nog nooit een Tiffany lamp, die ze zelf hebben geproduceerd, kunnen permitteren omdat deze zo kostbaar waren.
Maar u kan dat wel! Usimaison.com heeft namelijk de scherpst geprijsde Tiffany lampen. Heeft u ook al bij de Tiffany aanbiedingen gekeken?