De Interieur Specialist van Nederland!

Louis Comfort Tiffany

De Amerikaanse glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany (1848-1933) heeft voor een belangrijke ontwikkeling in de art nouveau periode gezorgd. Namelijk het geïriseerde glas. Het ontstaan van geïriseerde glas begint in de bodem. Door het verblijf in de bodem is veel glas aangetast. Het glas is gaan verkleuren en verweren door een chemische reactie met stoffen die zich in de grond bevinden. Hierdoor kan het schilferende verweringslaagje op het glas alle kleuren van de regenboog vertonen. Dit wordt ook wel irisering wordt genoemd. Bij geïriseerd glas gaat het dus om een effect dat spontaan is ontstaan en niet door de kunstenaar zelf is bedoeld of zelfs maar is voorzien.

”doutzen-krous” De vader van Louis Comfort Tiffany was Charles Lewis Tiffany. Hij  had een juweliersfirma in New York, genaamd Tiffany & Co.. Deze juwelierszaak is in 1837 gesticht maar eerst was dit een cadeau- en kantoorwarenwinkel. Pas later is Tiffany & Co. uitgebreid naar glaswerk, porselein, bestek, klokken en juwelen. De ouders van Louis Comfort Tiffany hadden gehoopt dat hun zoon ook zal werken in de juweliersfirma en de zaak kon overnemen, maar Louis Comfort Tiffany koos voor een toekomst als glaskunstenaar en ontwerper.

”schilderij-louis-tiffany”Louis nam les bij de landschapschilder Georges Inness. George Inness was een Amerikaans landschapschilder, hij was grotendeels autodidact en maakte zijn eerste werken rond 1842.
Na een jaar les werd een van Louis schilderijen uitverkoren voor een expositie in de National Academy of Design, dit was in 1867. Een jaar daarop ging hij naar Parijs om verder te studeren. Hij maakte toen exotische landschappen en genrestukken in de modieuze oosterse stijl. Schilderen was voor Louis niet genoeg, daarom koos hij ervoor om het terrein van de decoratieve kunsten tot zijn beroep te maken.

 

”tiffany-raam”In 1873 begon Louis te experimenteren met glas. In 1879 keerde hij terug naar New York en richtte hij samen met nog twee kunstenaars een nieuw bedrijf op, genaamd Louis C. Tiffany and Associated Artists. Dit was zijn eerste interieurzaak. Naast meubilair heeft hij de nodige ontwerpen gemaakt voor onder andere complete koffieserviezen tot en met accessoires voor op een bureau. Het bedrijf creëerde zijn eigen stijl. Ze ontwierpen kleurrijke oosterse interieurs en ontleende aan de middeleeuwse kunst. Het bedrijf kreeg erg veel opdrachten, waaronder de inrichting van het huis van Mark Twaine, een Amerikaanse schrijver en humorist.

Maar Louis meest eervolle opdracht was in 1883. Hij mocht zorgen voor de herinrichting van het Witte Huis. Omdat hij in zijn interieurs veel gebruik maakte van sierglas trok dat zijn aandacht. In 1893 begon hij dan ook zijn eigen glasfabriek in Corona, Long Island.

Als u Tiffany hoort denkt u waarschijnlijk al snel aan glaskunst. Maar wist u dat Louis deze reputatie niet alleen maar aan zichzelf te danken heeft? Hierover leest u meer in onze volgende blog.